Poslanci mesta schválili rozpočet pre budúci rok vo výške 18.964.200 eur

21.12.2011 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 21. decembra (TASR) - Mestské zastupiteľstvo (MsZ) vo Vranove nad Topľou schválilo dnes vyrovnaný rozpočet mesta pre budúci rok vo výške 18.964.200 eur. Poslanecký zbor zároveň zobral na vedomie viacročný návrh rozpočtu pre roky 2012 - 2014, ktorý je zostavený reštriktívne. Mesto bude musieť preto naďalej šetriť.
\"Mesto nie je v jednoduchej situácii, jeho zadlženosť je pomerne vysoká. Rozpočet je nazvaný ako sanačný a ten rok, ktorý nás čaká bude zasa o šetrení a o najnevýhodnejších výdavkoch, pričom na veľké rozvojové projekty peniaze nebudú,\" uviedol dnes po schválení základného nástroja finančného hospodárenia mesta vranovský primátor Ján Ragan (nezávislý).
Ako dodal, samospráva plánuje realizovať v budúcom roku projekt intenzifikácie separovaného zberu, ktorý podporila finančnými prostriedkami Európska únia. \"Z vlastných prostriedkov zafinancujeme iba najnevyhnutnejšie opravy, urobia sa niektoré detské ihriská a chceme zrealizovať rozšírenie cintorína v Čemernom,\" doplnil s tým, že na pokračovanie rekonštrukcie centra Vranova či dostavbu zimného štadióna v roku 2012 zatiaľ radnica peniaze nenašla. S ohľadom na finančnú kondíciu mesta je nateraz otázna aj budúcoročná dostavba chodníkov vo vranovskej časti Čemerné.
\"Základné posolstvo, ktoré odnesieme do mestských častí ako poslanci, je to, že na rozvojové programy v roku 2012 nie sú zatiaľ peniaze,\" konštatoval počas zasadnutia MsZ poslanec Pavol Molčan (Smer-SD). Podľa jeho slov bolo potrebné pri tvorbe budúcoročného rozpočtu zo strany mesta prehodnotiť zmluvné vzťahy s jeho partnermi. \"Zo zmlúv vyplývajú určité plnenia pre nasledujúce obdobie. Mali sme sa podľa môjho názoru zaoberať ich výhodnosťou či nevýhodnosťou pre mesto, v budúcnosti by sme to opomenúť nemali.\"
Náročný rok čaká vranovskú samosprávu aj podľa názoru poslanca Ľubomíra Lukiča (Smer-SD). \"Verím, že schválený rozpočet vykryje dlhy, ktoré máme z minulosti, aby sme sa ich zbavili a aby sme už mohli navrhovať nejaké prospešné rozvojové koncepcie pre Vranov nad Topľou,\" poznamenal. \"Finančnú kondíciu mesta je potrebné ešte v budúcom roku ozdraviť, aby sa mesto vyrovnalo so starými záväzkami po lehote splatnosti - v súčasnosti je to asi 525.000 eur a až potom môže uvažovať s novými investičnými akciami a inými rozvojovými programami,\" informovala hlavná kontrolórka mesta Mária Tužáková.
 

Vyberte región